December 5, 2022

Duta Besar Ali Sharif Ahmed berkata kestabilan Somalia terus mengukuh dengan sokongan Amerika Syarikat

Ali Sharif Ahmed
Ali Sharif Ahmed
Click below and listen to this article

Ali Sharif Ahmed telah menjadi duta Somalia ke Amerika Syarikat sejak September 2019. Sebelum pelantikannya, Duta Besar Ahmed telah berkhidmat sebagai duta Somalia untuk Ethiopia dan Perancis. Beliau juga telah berkhidmat sebagai wakil Somalia kepada Kesatuan Afrika dan UNECA.

Selama beberapa dekad, Somalia telah dilanda perang di seluruh negara kerana ia telah berjuang untuk menubuhkan kerajaan persekutuan yang kuat dan keganasan telah berkembang berleluasa.

Walau bagaimanapun, Duta Besar Ali Sharif Ahmed nampaknya optimis untuk pulih dari tahun-tahun kemusnahan dan membina ke arah masa depan yang lebih baik di Somalia. “Somalia berdaya tahan dan komitmen rakyatnya untuk membina semula tanah air mereka dan memelihara integriti wilayahnya tidak terbatas,” kata duta besar itu.

Beliau juga menegaskan bahawa sokongan daripada sekutu utama adalah komponen asas kepada Somalia mencapai kemajuan, berkata, “Kestabilan negara kita terus mengukuh dengan sokongan masyarakat antarabangsa dan kerajaan Amerika Syarikat.”

Duta Besar Ali Sharif juga telah memegang jawatan tambahan seperti penasihat dasar kanan kepada Pejabat Presiden dan Naib Pengerusi kepada Setiausaha Luar Negeri. Sebelum memasuki sektor awam, Ali Sharif Ahmed adalah seorang eksekutif perniagaan, usahawan, dan perunding.

Beliau mempunyai ijazah sarjana muda dalam Pengajian Keamanan dan Konflik dari Universiti Metropolitan London dan ijazah sarjana dalam Geopolitik dan Strategi Besar dari University of Sussex.

Terdapat banyak kerja yang harus dilakukan di Somalia, yang merupakan salah satu negara yang paling miskin, berbahaya, dan korup di dunia.

Pada tahun 2021, 5.6 juta orang di Somalia tidak selamat makanan dan 2.8 juta orang tidak memenuhi keperluan makanan harian mereka. Gabungan konflik ganas, pandemi covid-19, dan kemarau terburuk negara dalam beberapa dekad telah menyebabkan berjuta-juta orang memerlukan bantuan.

Dalam indeks persepsi rasuah 2021, Transparency International menduduki tempat Somalia sebagai kerajaan kedua paling korup di dunia. Dalam indeks kebebasan Freedom House 2022, Somalia hanya menerima 7 daripada 100 skor kebebasan keseluruhan.

Kerajaan Somalia telah dikenali sebagai menindas, korup, keras, dan tidak demokratik.

Konflik telah melanda Somalia selama beberapa dekad kerana rasa tidak selamat telah menjadi isu yang meluas. Pada tahun 2021, Somalia menduduki tempat ketiga dalam senarai negara Visi Kemanusiaan yang paling dipengaruhi oleh keganasan. Seluruh kawasan di negara ini dikawal oleh kumpulan pelampau jihadis al-Shaba.

Hubungan antara Somalia dan Amerika Syarikat mempunyai potensi untuk menjadi sangat berkesan kerana Somalia menghadapi pertempuran idea-idea antara demokrasi dan penindasan serta antara hak asasi manusia dan huru-hara.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?