December 5, 2022

Ambassadör Ali Sharif Ahmed säger att Somalias stabilitet fortsätter att stärkas med stöd av USA

Ali Sharif Ahmed
Ali Sharif Ahmed
Click below and listen to this article

Ali Sharif Ahmed har varit Somalias ambassadör i USA sedan september 2019. Före hans utnämning, Ambassadör Ahmed hade tjänstgjort som somalisk ambassadör i Etiopien och Frankrike. Han har också varit somalisk representant för Afrikanska unionen och UNECA.

I årtionden, Somalia har härjats av rikstäckande krig eftersom det har kämpat för att upprätta en stark federal regering och terrorismen har blivit frodigt.

i alla fall, Ambassadör Ali Sharif Ahmed verkar vara optimistisk när det gäller att återhämta sig från år av förstörelse och bygga mot en bättre framtid i Somalia. ”Somalia är motståndskraftigt och dess folks åtagande att återuppbygga sitt hemland och bevara dess territoriella integritet är obegränsat”, sade ambassadören.

Han har också hävdat att stöd från viktiga allierade är en grundläggande komponent för att Somalia ska uppnå framsteg och säger: ”Vår nations stabilitet fortsätter att stärkas med stöd av det internationella samfundet och USA: s regering.”

Ambassadör Ali Sharif har också innehaft ytterligare befattningar som seniorpolitisk rådgivare till presidentens kansli och vice ordförande för utrikesministern. Innan han gick in i den offentliga sektorn, Ali Sharif Ahmed var företagsledare, entreprenör, och konsult.

Han har en kandidatexamen i freds- och konfliktstudier från London Metropolitan University och en magisterexamen i geopolitik och storstrategi från University of Sussex.

Det finns mycket arbete att göra i Somalia, som är en av de mest fattiga, farliga och korrupta nationerna i världen.

År 2021 var 5,6 miljoner människor i Somalia mat osäkra och 2,8 miljoner människor uppfyllde inte sina dagliga livsmedelsbehov. En kombination av våldsam konflikt, covid-19-pandemin och landets värsta torka på decennier har lämnat miljontals människor i behov av hjälp.

I sitt 2021 korruptionsuppfattningsindex rankade Transparency International Somalia som den näst mest korrupta regeringen i världen. I Freedom Houses frihetsindex 2022 fick Somalia bara 7 av 100 totala frihetspoäng.

Somalias regering har blivit känd som repressiv, korrupt, hård, och odemokratisk.

Konflikt har uppslukat Somalia i årtionden eftersom osäkerhet har varit en genomgripande fråga. År 2021 rankades Somalia på tredje plats på Vision of Humanitys lista över nationer som påverkas mest av terrorism. Hela områden i landet kontrolleras av jihadistisk extremistgrupp al-Shaba.

Förhållandet mellan Somalia och USA har potential att bli oerhört effektfullt eftersom Somalia står inför en kamp mellan idéer mellan demokrati och förtryck samt mellan mänskliga rättigheter och kaos.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?