December 3, 2022

Predsednik João Lourenço pozdravlja predsednika Joea Bidena za vrh voditeljev ZDA in Afrike, pravi, da je Angola odprta za poslovanje

 Angola president, João Lourenço and President Joe Biden
Left to Right:  Angola president, João Lourenço and President Joe Biden
en flag
nl flag
zh flag
fr flag
de flag
it flag
id flag
ja flag
ko flag
pt flag
sl flag
ru flag
es flag
th flag
uk flag
Click below and listen to this article

V intervjuju za sedenje, odkar je bil avgusta lani ponovno izvoljen za še en petletni mandat, je predsednik Angole João Lourenço pozdravil predsednika Josepha R. Bidena mlajšega, ker je naslednji mesec gostil vrh voditeljev ZDA in Afrike in trdil, da bi bil »idealen trenutek« za oblikovanje nove poti za dolgotrajno partnerstvo z Afriko.

Vrh, le drugi tovrstnega dogodka, bo največja udeležba ZDA in Afrike v Washingtonu DC, saj je nekdanji predsednik Barack Obama gostil afriške voditelje v 2014.

Med sedenjem v Luandi, glavnem mestu Angole, 7. novembra s Hariano Veras, stalno dopisnico Bele hiše za Angolo, je predsednik Lourenço ameriške vlagatelje pozval, naj Angolo in Afriko vidijo kot logično in iznajdljivo destinacijo za naložbe.

Predsednik João Lourenço med sedenjem z dopisnico Bele hiše Hariano Veras v Luandi v Angoli, 7. novembra 2022.

G. Lourenço je pohvalil predsednika Bidena za gostovanje vrha in dejal, da bo pomagal ustvariti win-win partnerstvo med ZDA in Afriko, pospešiti industrializacijo, povečati neposredne tuje naložbe in še dodatno utrditi že dobro sodelovanje med Angolo in ZDA.

»Sporočilo, ki ga bomo sprejeli predsedniku Bidenu, je, da bi radi videli ameriške naložbe zasebnega sektorja v naši državi, da bi nam pomagale diverzificirati naše gospodarstvo,« je dejal Lourenço in dodal, da bo država svoje naložbe vzela resno.

Po besedah predsednika Lourença bodo naložbe v infrastrukturo, energijo in vodo znatno prispevale k gospodarskemu napredku Angole.

Trdil je, da sta Angola in afriška celina na splošno priča stagnirani industrializaciji, kar je še dodatno omejilo gospodarski napredek in dodal, da ima celina potencial, da postane bolj industrializirana, vendar bo zahtevala velike naložbe držav, kot so ZDA.

Cilj zbiranja v ameriški prestolnici decembra 13-15, 2022, je spodbujanje skupnih prednostnih nalog in spodbujanje močnejših vezi med ZDA in Afriko. Prav tako bo priložnost za pospešitev osredotočenosti Bidenove administracije na trgovino in naložbe v Afriki, poudarjanje zavezanosti Amerike afriški varnosti, njenemu demokratičnemu razvoju in njenim ljudem ter poudaril globino in širino zavezanosti ZDA afriški celini.

Bidenova administracija je dejala, da bo vrh »pokazal trajno zavezanost ZDA Afriki in poudaril pomen odnosov med ZDA in Afriko in okrepljeno sodelovanje pri skupnih svetovnih prednostnih nalogah.«

»Afrika bo oblikovala prihodnost - ne le prihodnost afriškega ljudstva, ampak sveta. Afrika bo naredila razliko pri reševanju najnujnejših izzivov in izkoriščanju priložnosti, s katerimi se vsi srečujemo, »je dodala uprava.

Lourenço je v Angolo povabil tudi turiste, češ da je Angola ena najlepših držav, ki jo je treba obiskati in vlagati. »Naša favna je zelo bogata in zato pridite v Angolo, obiščite turistično destinacijo in zagotovo ne bo razočarala nikogar, ki obišče Angolo,« je dejal angolski vodja.

Pod predsednikom Lourençom se Angola po dolgoletnih korupciji in nekaznovanosti doživlja množično gospodarsko in razvojno preobrazbo, kar je negativno vplivalo na napredek države.

Za mnoge v Angoli, Lourenço je pohvalil za njegov pogum v boju proti korupciji in nekaznovanosti. Trdijo, da se je po izvolitvi za predsednika leta 2017 odločil pomladiti upanje med Angolci z oživitvijo in prenovo nove dobe, zaradi katere bo država napredovala pot do okrevanja.

Toda boj proti korupciji še zdaleč ni končan, je predsednik Lourenço povedal gospi Veras med sedenjem v Luandi. Dejal je, da je treba namesto da bi razglasili zmago zdaj, pospešiti in nadaljevati boj proti korupciji v državi.

»Ne moremo upoštevati, da je boj končan, ne. Korupcija še vedno obstaja, v manjšem obsegu ljudje niso tako svobodni za vadbo, »je dejal.

Lourenço je priznal, da je boj proti korupciji in nekaznovanosti izjemno zahteven, vendar je upal, da bo zmagal v vojni ali povečal kontinuiteto boja proti nekaznovanosti in korupciji v državi.

Predsednik João Lourenço med intervjujem z dopisnico Bele hiše Hariano Veras v Luandi v Angoli, 7. novembra 2022.

Lourenço je govoril o razočaranju, ki ga je korupcija prinesla v državo, zlasti v razvoju. Kljub temu, da je obdarjena z ogromnimi viri, je korupcija povzročila, da država ni uresničila svojega celotnega potenciala.

Vendar pa je izterjava denarja in premoženja, ki je bila prihodek od korupcije, omogočila njegovi vladi, da je začela načrt vključevanja in pomembne naložbe v občine, kar bo znatno izboljšalo blaginjo države in njenih prebivalcev. Lourenço je še poudaril, da obstajajo konkretni dokazi, da bodo naložbe v sedanjo vlado znatno vplivale na gospodarsko rast in pot industrializacije države. Navedel je primere nekaterih tovarn oblačil, Luanda, Dondo in Benguela, ki so ustvarile delovna mesta za mnoge Angolce.

Predsednik je s svojo vizijo spreminjanja države dodal, da ga večinoma motivira potreba po spremembi države in popravljanju njene podobe, da bi okrepil njeno mednarodno privlačnost. Čeprav je bila vojna, ki je negativno projicirala podobo države, presežena, je potrebnih več prizadevanj za nadaljevanje boja proti korupciji in nekaznovanosti v državi.

Predsednik je govoril tudi o rusko-ukrajinski vojni in pojasnil svoje stališče proti vojni. Eden od razlogov je bil, da je Angola članica Združenih narodov in se strinja s svojimi dnevnimi redi. Drug razlog je bil, da je država prišla iz globoke jame dolgotrajne državljanske vojne, ki jo je že vrsto let destabilizirala, njeni posnetki pa so še vedno izkušeni. Razume škodljive posledice vojn, vključno z izgubo življenj, izseljenostjo ljudi in begunci.

Zato ne bi želel, da bi druga država doživela s tem, s čimer se je soočila Angola. Upa, da bosta državi rešili konflikt in preprečili nadaljnjo izgubo življenja, razseljevanje in nestabilnost. Poudaril je, da bo ponovil svojo skrb za rusko in ukrajinsko vojno v Washingtonu, DC, med prihajajočim vrhom. Optimističen je, da bi reševanje vojne med državama spodbudilo stabilnost in pomagalo pri reševanju energetskih in prehrambenih kriz, ki jih je sprožil konflikt.

Predsednik je svetoval, naj vojna odpre oči naprednih držav, da bi poleg tradicionalno uporabljanih virov energije vodile prizadevanja za povečanje naložb v več alternativnih virov energije.

Ko v Evropi divja vojna med Rusijo in Ukrajino, njene posledice pa se širijo tudi na druge dele sveta, tudi v Afriki, je gospod Lourenço pozval k večji proizvodnji hrane in naložbam v afriške države, češ da je svetovna prehrambena kriza močno prizadela Afriko.

Poleg tega je treba povečati naložbe v proizvodnjo in Afrika je lahko rešitev. V skladu s tem je pozval k naložbam v kmetijstvo v Angoli, saj je država obdarjena z obilnimi obdelovalnimi in proizvodnimi zemljišči z dobrim podnebjem in dovolj vode za podporo kmetijstvu.

Vendar kapitalsko in tehnično znanje ostajata ključna ovira za omogočanje vladi v celoti izkoriščanje obdelovalnih zemljišč. On je menil, da lahko naložbe v kapital, tehnologijo in znanje in izkušnje Angoli omogočijo, da proizvede dovolj, da bo imela pomembno vlogo pri zmanjševanju svetovne lakote.

Dejal je, da je Angola pridobila in ohranila svoje mednarodne rezerve na zadovoljivih ravneh, kar omogoča prenos dividend vlagateljev v vseh sektorjih gospodarstva države.

Pozval je vlagatelje, naj vlagajo v državo in bodo poleg doseganja lastnega interesa pomagali pri oblikovanju poti gospodarske rasti in blaginje države. Vlagatelje je prepričal, da jih bo njegova vlada podprla, da pospešijo naložbe. Odmeval je pristop upravljanja, ki ustreza mednarodnim standardom. Upa, da bo vrh Angoli dal priložnost, da dobi trajne rešitve in rezultate, ki bodo pomagali industrializirati državo.

Trenutno je dejal, njegova vizija ustvariti delovna mesta za mlade v Angoli, medtem ko njegova uprava še naprej posveča posebno pozornost izobraževanju in zdravju. Zavezan je, da bo še naprej vlagal v izobraževalno in zdravstveno infrastrukturo z velikim poudarkom na izgradnji več šol in bolnišnic.

Na primer, predstavil je svoj načrt za povečanje naložb za opremljanje bolnišnic z več posteljami. Predsednik tudi upa, da bo zgradil več javnih univerz in spodbujal univerzitetno izobraževanje.

Predsednik João Lourenço iz Angole.

Vrh voditeljev ZDA in Afrike prihaja le nekaj mesecev po tem, ko je državni sekretar Antony J. Blinken avgusta lani predstavil novo ameriško politiko za Afriko v Južni Afriki.

Nova politika pravi, da bodo ZDA v Afriki zasledovale štiri glavne cilje. Štirje cilji nove strategije so spodbujanje odprtosti in odprte družbe, zagotavljanje demokratičnih in varnostnih dividend, pospeševanje okrevanja pandemije in gospodarskih priložnosti ter podpora ohranjanju, prilagajanju podnebju in pravičnemu energetskemu prehodu.

Da bi uresničile svoj cilj »odprtosti in odprte družbe«, bodo ZDA spodbujale preglednost in odgovornost vlade, povečale osredotočenost ZDA na pravno državo, pravičnost in dostojanstvo ter pomagale afriškim državam, da bolj pregledno izkoristijo svoje naravne vire za trajnostni razvoj.

Za demokracijo in varnostne dividende se bodo ZDA osredotočile na »delo z zavezniki in regionalnimi partnerji za zaustavitev nedavne plime avtoritarnosti in vojaških prevzemov, podpiranje civilne družbe, krepitev pooblastil marginaliziranih skupin, osredotočanje glasov žensk in mladih ter obrambo svobodnih in poštenih volitev, izboljšanje zmogljivosti afriških partnerjev za pospeševanje regionalne stabilnosti in varnosti ter zmanjšanje grožnje terorističnim skupinam ameriška domovina, osebe ter diplomatski in vojaški objekti.«

Za pospešitev okrevanja pandemije in gospodarskih priložnosti za Afriko se bodo ZDA osredotočile na »prednostno določanje politik in programov za konec akutne faze pandemije COVID-19 in izgradnjo zmogljivosti za povečanje pripravljenosti na naslednjo grožnjo za zdravje, podporo proizvodnim pobudam za cepiva in druge medicinske protiukrepe, Spodbujanje močnejše usmeritve rasti in trajnosti dolga za podporo oživitvi gospodarstva v regiji, vključno s partnerstvom za globalno infrastrukturo in naložbe (PO GII), Prosper Afrika, Power Afrika, Feed Prihodnost in nova pobuda za digitalno preobrazbo in partnerstvo z afriškimi državami za obnovo človeškega kapitala in prehranskih sistemov, ki so jih pandemija in ruska vojna proti Ukrajini še oslabili.

Za pospešitev pogovora z Afričani, prilagajanje podnebjem in pravičen energetski prehod se bodo ZDA osredotočile na »partnerstvo z vladami, civilno družbo in lokalnimi skupnostmi za ohranjanje, upravljanje in obnovo bogatih naravnih ekosistemov celine, ki podpirajo države pri njihovih prizadevanjih za zmanjšanje in prilagajanje vplivom spreminjajočega se podnebja, vključno s krepitvijo odpornosti skupnosti, gospodarstva in dobavne verige, tesno sodeluje z državami, da bi pospešili njihovo pravičnost prehode v prihodnost čiste energije, dostop do energije in energetsko varnost ter prizadevanje javno-zasebna partnerstva za trajnostni razvoj in zagotovitev ključnih mineralov, ki bodo zagotavljali tehnologije čiste energije.«

Nova strategija se začne s priznavanjem, da »ima podsaharska Afrika ključno vlogo pri napredovanju globalnih prednostnih nalog v korist Afričanov in Američanov« in da ima »eno najhitreje rastočih populacij na svetu, največja območja proste trgovine, najrazličnejše ekosisteme in eno največjih regionalnih glasovalnih skupin v Združenih narodih (ZN).«

Trdi, da je »nemogoče se soočiti z današnjimi opredeljujočimi izzivi brez afriških prispevkov in vodstva«, še posebej zato, ker »bo regija pomembno vplivala na prizadevanja za: odpravo pandemije COVID-19; reševanje podnebne krize; obrniti globalno plimo demokratičnega nazadovanja; obravnavati globalno negotovost s hrano; spodbujati enakost spolov in enakost spolov; okrepiti odprt in stabilen mednarodni sistem; oblikovati svetovna pravila o vitalnih vprašanjih, kot je trgovina, kibernetske in nastajajoče tehnologije; in se soočajo z grožnjo terorizma, konfliktov in nadnacionalnih zločin.«

»Na podlagi ukrepov in zavez uprave Biden-Harris za poglobitev našega sodelovanja in partnerstev v Afriki v preteklem letu strategija artikulira našo novo vizijo ameriškega in afriškega partnerstva 21. stoletja. Prepozna ogromne, pozitivne priložnosti, ki obstajajo za spodbujanje skupnih interesov skupaj z našimi afriškimi partnerji, »pravi. »Hkrati priznavamo, da bo potencial Afrike še naprej izpodbijan, dokler smrtonosni konflikti delijo družbe, korupcija ovira gospodarski napredek, negotovost s hrano povečuje tveganje lakote in podhranjenosti, zatiranje pa zadušuje človekove pravice in demokratično izražanje.«

Nova strategija priznava, da kot je lani zapisal predsednik Biden v svojem nagovoru Afriški uniji, »nič od tega ne bo enostavno, vendar so ZDA zdaj pripravljene biti vaš partner, v solidarnosti, podpori in medsebojnem spoštovanju.«

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Share
WhatsApp
Email
Tweet
Share